Bäverattack


image57
Den stackars 4-åriga Matilda blev attackerad av en ilsken bäver som bet henne på två ställen. Matilda försökte bara klappa den ilskna besten, då den anföll och fick omkull 4-åringen. Många människor blir upprörda över bäverns tilltag.

Upprörd blev också en trädgårdstomte och beslöt att gå ut för att skipa rättvisa. Eftersom han var utrustad med en osedvanligt stor portion mod valde han ut den största bävern och klubbade densamma. På bilden här bredvid ser vi honom stolt bredvid den klubbade jättebävern.



image58

- Ja, sa trädgårdstomten stolt, en sådan jättebäver ställer ju till fruktansvärda problem. Fäller träd och dämmer upp älvar och andra sattyg. Så jag tyckte det var bäst att ta honom ur cirkulation.

- Hmmmmm, sa trädgårdstomtefilosofen eftertänksamt. Så du bara tog och klubbade honom?
- Ja, det gjorde jag...

- Du tänkte aldrig på att det kanske inte var just den där bävern som anföll flickan?

- Bäver, som bäver... dämmer upp och håller på...

- Det slog dig aldrig att den här bävern är mycket större än den aggressiva bävern som anföll flickan?

- Ju större desto bättre...

- Nu kanske det var så att den där bävern som anföll flickan gjorde det för att den blev rädd, då den befann sig på land där den inte är så snabb. Så det var helt enkelt självförsvar...

- Tänkte inte på det...

- Och nu har du ju slagit ihjäl en helt oskyldig jättebäver!

- Tänkte inte på det...

- Trodde du att du skulle få en tapperhetsmedalj för din bedrift?

- Just så tänkte jag...

- Tja nu får du väl snarare med Naturvårdsföreningen och den allmänne åklagaren att göra...

- Tänkte inte på det...


Och just så gick det till när den här trädgårdstomten hamnade på en lågt belägen hylla i en andrahandsaffär. Som vanligt då man utan att tänka sig för ger sig in i situationer styrd av starka känslor blir inte resultatet så bra... Fast vem kan hålla huvudet kallt då man får in en bäver i sin egen trädgård?


Vi får hoppas att Matilda är smartare än trädgårdstomten och inte gör som hon lovade och går ut och "svärdar" sig en bäver...


image59

Bäver: En amfibisk gnagare. Lever alltid i närheten av vattendrag. Bävern bygger sina dammar (se ovan) och hyddor av grenar, kvistar och slam. Vanligtvis ligger hyddans ingång under vattenytan. En vuxen bäver kan under en natt gnaga av ett träd med 50 centimeters diameter. Bävrar går inte i ide utan är aktiva hela året. I maj månad föds årskullen som kan bestå av upp till fyra ungar. Barn brukar säga att bävrar äter träd men trädfällandet görs för att få material till dammbyggen och hyddan. Födan består främst av blad, bark, örter och vattenväxter.

För 10 000 år sedan utrotades en art av jättebäver (Castoroides ohioensis) i Nordamerika som kunde bli upp till 2,5 meter lång. Vi vet ju naturligtvis bättre och har dessutom ett bildbevis ovan


Kommentarer
Postat av: lilla frun

Betänk då paret utanför Karlstad som har en hel flock vildsvin i sin trädgård.

Postat av: Berndt Brikell

Tja, vad är väl en enkel
bäver jämfört med en hel flock galna svin?

2008-05-13 @ 12:59:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback