Alla tomtar är lika inför den stora tomtestadgan

image42

Trädgårdstomten var förbryllad. Han hade hört en mängd nya ord de senaste dagarna, sådana ord som rättvisa, lag och ordning, etik, moral och civil olydnad. Han beslöt sig att söka upp sin gode vän den allvetande tomtejuristen och fritidspolitikern Lagvid Rättrådig. Då han trädde in i Lagvids trånga boning, tittade denne misslynt på honom. Lagvid tyckte inte om att bli störd av en massa tråkmånsar som ställde dumma frågor om rena självklarheter. Men nu var det ju en gång så att den mest vidsynte och beläste i grannskapet var Lagvid Rättrådig och alla kom och frågade honom till råds. Det är möjligt att misslyntheten bara var en fasad och att Lagvid, eller Lagge som han kallades allmänt bland tomtarna, i själva verket gillade sin roll som allvetande guru.


Trädgårdstomten satte sig vid det lilla bordet och väntade på att också Lagge skulle sätta sig. Han tog då till orda:

- Vad betyder egentligen rättvisa? frågade han.

- Hmmm, svarade Lagge och kliade sig i skägget, det är en knivig fråga. Rättvisa det handlar egentligen om att bli väl behandlad enligt ett förutbestämt system, som man kommit överens om. Man skulle kunna säga att om du och jag bestämmer oss för att behandla varandra på ett likartat sätt, så kommer vi att behandla varandra rättvist om vi håller vår egen del av överenskommelsen.

- Aha, sa trädgårdstomten, som om jag saknar något och du ger mig det och då du saknar något så ger jag dig det; då handlar det om att jag behandlar dig rättvist?

- Det skulle man kunna säga, sa Lagge och kliade sig i skägget, men det är mer komplicerat än så. Antag att vi är tusen tomtar som väljer att bilda ett samhälle. Vi bestämmer oss för vissa normer som vi tycker är riktiga.

- Vad är en norm? frågade trädgårdstomten.

- En norm är något som är så självklart att det inte behöver skrivas ut, alla vet vad som gäller ändå.

- Som när man känner på sig att man gjort något fel?

- Just så...

- Vad är då lagen?

- Det är när en massa regler satts ihop till ett system och alla kommit överens om att man ska hålla sig till det. Ungefär som när Storträdgårdstomten bestämde vad som ska gälla i alla trädgårdar.

- Den stora tomtestadgan?

- Just den!

- Om vi nu antar att jag ljuger och fuskar och säger att jag är sjuk och låter de andra tomtarna försörja mig under en tid...

- Då får du böta eller blir trädgårdslös...


- Nu lyssnade jag på en debatt häromdagen mellan en sådan där batongliberal och någon från fackförbundsperson. Fackombudet ställde på batongliberalen och sa att de bedömde fusk med försäkringskassa och a-kassa efter en hårdare mall, medan sådana som fuskar med sin skatt fick en förlåtande behandling. Batongliberalen klarade då inte ens av att argumentera på ett sätt så att det lät som om han var för likhet inför lagen. Han sa rakt ut att nu ska vi inte låta det hela gå till överdrift. Vilket ju innebär att inget ska göras åt fuskande batongliberaler, utan bara åt den underklass som nyttjar socialförsäkringarna (vilket man för övrigt fortfarande kallar bidrag; en diskursiv finess för implicit skuldbeläggning). Vad ska man kalla sådant? avslutade trädgårdstomten triumferande.


Lagge såg plågad ut. Ännu en Messerschmitt! En sådan där som börjar oskyldigt och sedan drar igång med värsta retoriken. Han suckade djupt.

- Ja, det låter ju inte bra. Man kan ju säga att om de som bestämmer jagar sådana som bryter mot lagen och själva inte blir bestraffade då de bryter mot lagen, har skaffat sig privilegier.

- Privilegier? Hur då? frågade trädgårdstomten förundrat.

- Jo det betyder att en viss sorts person inte bedöms likadant som alla andra eftersom han skiljer sig på något sätt från de andra.

- Som att vara batongliberal?

- Just så!

- Jag har hört att om något sådant hände det inom polismakten, då är det uppenbart att det handlar om korruption... Vad skiljer det här från korruption? Den är ju inte ens dold längre...

- Det handlar avgjort om korruption om man ser det så!

- Samhället har alltså blivit korrumperat?

- Så är det!

- Jaha, hur hänger då det här ihop med etik och moral?

- Ja det är mycket enkelt; det brukar kallas för dubbelmoral!

- Dubbelmoral?

- Ja man har olika normsystem för olika grupper i samhället eller som grisarna i George Orwells Animal Farm som var mer jämlika än alla andra.

- Går det åt skogen med människornas samhälle nu?

- Troligen, svarade Lagge, det är oerhört svårt att komma till rätta med korruption. Den äter upp samhället inifrån. Människorna slutar att lita på varandra och alla försöker lura varandra. Alla vet att det inte finns någon rättvisa och att de största skurkarna alltid klarar sig...

- Åh, sa trädgårdstomten förvånat, är det så allvarligt?

- Allvarligt är det, sa Lagge och suckade uppgivet. I slutänden drabbar det ju oss här i trädgården...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback