Storebror ser, hör och känner din lukt

112807-3

Övervakningen över våra liv tilltar i allmänhet och övervakningen av det offentliga rummet gör det i synnerhet. Batongliberalerna hävdar envist att det är i den laglydige medborgarens intresse att öka denna övervakning eftersom den på intet sätt hotar denne då en laglydig medborgare inte gjort något och därför inte kommer att utsättas för bestraffning. Brottslingarna däremot kommer att kunna gripas i större omfattning och dömas med säkrare bevismaterial som grund. Vad är det nu för fel på detta resonemang?

Jo, man använde exakt samma argument i det forna Östtyskland då man värvade informatörer som skulle rapportera vad makar och arbetskamrater sa och gjorde. Det gjorde ju inget för de flesta gjorde ju inget. Men lagar och förordningar är stadda i ständig förändring och därför kan vi inte alltid se konsekvenserna av inskränkningar av den personliga integriteten. Det som verkar vara ett nödvändigt ont idag kan bli ett onödigt gissel eller till och med en mardröm i framtiden.

Kvinnan på bilden ger fingret åt kameran. Hon ger motståndet ett uttryck, genom att hon förvägrar det granskande elektroniska ögat möjligheten att identifiera henne (om det nu är en kvinna).

Den traditionella afganistanska burkan utgör på detta sätt ett utomordentligt hjälpmedel för att undandra sig myndigheternas granskande elektroniska ögon. Kanske kommer Gucci-burkan att i framtiden bli en populär klädedräkt även utanför de kretsar som nuförtiden bär detta anonymiserande plagg.

Ett annat medel att undgå identifikation är ju att bära en integralhjälm. Vissa Hells Angels medlemmar hävdar dock att hjälmanvändning leder till ett sällsynt svårbemästrat mjäll som förpestar tillvaron för den idoge motorcyklisten. Därför har de dispans av medicinska skäl för att inte använda hjälm. Nu kan man ju fråga sig om de inte istället kan raka sina huvuden?

Ett tredje hjälpmedel är den traditionella rånarluvan. Ja det verkar som om möjligheterna är stora att lägga hinder i vägen för övervakningen av våra liv. Övervakningen inskränker sig inte till okulär övervakning. Man kan ju också ta upp ljud för att få bukt med subversiva element i folkmyllret. Ett paket smör kan göra underverk mot sådana små elektronikpryttlar.

Men vad händer om man bestämmer sig för att montera upp elektroniska näsor på offentlig plats? För att spåra sprängmedel, dopingmedel och narkotiska preparat i det offentliga rummet. Kommer dessa senare att användas till att kontrollera om man släpper sig eller tvättar sig tillräckligt ofta. Den statliga terrorn kan öka exponentiellt.

Kan man lura dessa tekniska nyinnovationer? Kanske genom att använda pepparsprej, eller? Var i ligger begränsningarna för vad myndigheterna få reda på?

En sak är ju rätt fantastisk; Man lägger ner stora summor för att övervaka vad som händer i folkvimlet, men struntar i att sätta åt ekonomiska och miljöbrottslingar... Varför? Jo logiken synes enkel; det är ju makthavarna själva och deras kompisar som utför dessa senare brott. Alltså går de fria eller får något löjligt lågt straff för att ha förstört många människors liv och utkomstmöjligheter...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback