Still Reclaiming the Garden

Still Reclaiming the Garden

I en villastad någonstans har det samlats en skara missnöjda ute i en trädgård. Unisont kräver de att få fullständig kontroll över trädgården och allt som händer i den. Denna skara respekterar inga äganderätter, inga lagfarter och kommunicerar inte med några advokater. De ser en trädgård, invaderar den och kör ut alla andra. Helt kompromisslöst.

Det hela påminner om en gammal hederlig expropriation. En sådan där som Vägverket brukade göra när de fick för sig att bygga någon väg någonstans och ett hus låg i vägen. Vägeverkets personal dök då upp och gav ett bud på fastigheten och sedan startade en process som i allmänhet ledde till att de där boende avhystes från platsen med en viss ekonomisk kompensation.

Problemet med "Reclaim the Garden"-rörelsen är att de bara exproprierar utan att betala, eftersom de inte erkänner några former av betalningssystem.

Varför har de då samlats utanför denna villa? Om detta har det spekulerats vilt. En teori är att de har något emot husets invånare. En annan hävdar att de bara sett stället och valt ut det för att de finner det trivsamt. En tredje är att någon i huset gjort något mot någon i "Reclaim the Garden"-rörelsen...

Vad betyder det ökande användandet av sådana här utomparlamentariska metoder? En möjlig orsak skulle kunna vara att vissa grupper finner att de vanliga politiska kanalerna inte är öppna för dem, utan att de måste skapa egna politiska plattformar att verka utifrån.

Ta gruppen ute i trädgården här till exempel. Är det någon som tror att de har rösträtt? Är det någon som ens tror att dessa kan engagera någon typ av talesperson som för deras talan? Svaret på frågorna verkar vara nekande, så vem kan klandra dem för att de skaffar sig ett eget forum?

Vad kommer till exempel den nya regeringens statsminister att göra om hans trädgård fylls av politiska agitatorer som dessa? Om det kan vi bara spekulera... Hur vidsynt är han? Eller sätter han hårt mot hårt och hävdar sin äganderätt?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback