Reclaim the garden

Reclaim the garden

En rap-grupp har åtalats för att ha rappat om att alla ska hata polisen. Vart tog yttrandefriheten vägen? Den som läser Jan Myrdals utmärkta bok "Fem år av frihet" där karakatyrteckningar ur den franska tidskriften "Charivari" visas, finner att denna politik inte funkade mellan åren 1830 till 1835 heller.

Det finns en speciell sekvens där Charles Philipon ger sig till att presentera en bildserie där den franske kungen Ludvig Filip genomgår en metamorfos från kung till ett päron. Philipon poängterar att päronet i sig inte har något med de övriga bilderna att göra.

Nicolae Ceaucescu sa att det inte kunde bli tal om demokrati i Rumänien förrän det växte päron i Bukarests alléer. Senare samma natt band studenter upp päron i träden...

Makten är sig lik överallt. Ingenstans tål den att det skämtas eller drivas med den. Den slår tillbaka. Ofta för hårt så att det får motsatt effekt. Den svenska polisen har på olika sätt visat att den slår till speciellt hårt om vita medelålders mäns värderingar och egendom hotas. Ungdomar känner därför ofta att polisen inte finns där för dem. Men istället för att ta åt sig av kritiken och satiren går man till motattack och bevisar därmed att rapparna hade rätt... Eller?

Trädgårdstomten har på bilden gått till attack mot ordningsmakten och deltar i en aktion som han och hans meningsfränder kallat "Reclaim the garden".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback