Fördomsfri?

Fördomsfri?

Hör ni till de som tror att ni är fördomsfria? Titta då en gång till på dagens bild. På den bilden ser två trädgårdstomtar spela "skogsbasket" eller "woodbasket" som den mer populära termen lyder. Vad har då det här med fördomar att göra?

Någon som kallar sig "vän av ordning" påpekar att det är ju rent löjeväckande att tänka sig att så uppenbart illa utrustade individer ska ägna sig åt en sport som de saknar alla förutsättningar för. MEN STOPP DÄR!

För en tid sedan såg jag en basketmatch där min systerdotter deltog. Min systerdotter är ganska talangfull då det gäller basketspelande. Hon har dock ett mindre problem; hon är inte så lång. Därför har hon lite problem att göra sig gällande under korgarna där det står tjejer på 1,70 och längre. Och speciellt inom basketsporten premieras ju längd äver allt annat. Är du över 2 meter, ja då kan du spela basket tycks ju vara den enade expertisens lysande slutledning.

Men det är ju något skumt här. Finns det inte något som heter spelsinne? Bara för att man är lång som en humlestör säger ju det inget om hur man är som spelare. Nu kanske jag är lite elak mot just basketsporten, men den uppbara favoriseringen av storväxta är ju rent upprörande här...

I ett mer rättvist samhälle skulle till exempel höjdhopp bedömas så att man hoppade med utgångspunkt från sin längd och hoppet bedömdes relativt gentemot denna. Om vi tänker oss att vi har en höjdhoppstävling där hoppare A hoppar 2,30 och är 1,85 lång, då erhåller han kvoten 1,24; hoppare B hoppar 2,00 och är 1,60 lång och erhåller kvoten 1,25; hoppare C hoppar 1,80 och är 1,40 lång och erhåller kvoten 1,28.

Resultatet blir således att hoppare C vinner tävlingen eftersom denne har högst hopp relativt sin egen längd; tvåa blir hoppare B osv...

Vi ser här hur spänsten och inte kroppslängden premieras. Det som vi tror är fördomsfritt är i själva verket många gånger regler och normer som kommit till därför att vi premierar något som vi uppfattar som positivt. Därför anses det finare att vara 2 meter lång än att vara 1,40... Det är till och med så att den kortare längden ses som ett lyte. Somliga gör sig lustiga och uppfinner "sporter" som dvärgkastning...

Om vi istället tänkte rationellt ur ett resursperspektiv så skulle vi inse att om alla människor vore 1 meter långa så skulle våra resurser i princip räcka till många fler. Därför vore det rationellt att välja ut folk som är kortare och låta deras gener sprida sig inom arten, istället för att haka upp sig i den här alltmer absurda längddyrkarkulten.

Nej njut istället av farten och fläkten i dagens trädgårdstomtars ystra "woodbasket"...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback