Alive and well from Bagdad

Alive and well from Bagdad

Idag har den Bildt-look-alikande trädgårdstomten farit till Bagdad för att se hur det är där. Lite stökigt, tyckte han, inte lika mycket ordning som hemma. På oljeministeriet togs han om hand av väldigt trevliga människor. De var inte som man kunde tro araber och pratande någon arabisk rotvälska. Nej, de här belevade och fina människorna paratade engelska med amerikansk accent.

Coolt, tyckte tomten! Nästan som hemma, fast lite stökigare utomhus. Men där fanns ju de där araberna eller muslimer som man brukar kalla dem. De håller ju på med någon sekteristisk kamp där, som ingen utomstående förstår.

På 1600-talet fanns det en filosof som hette Thomas Hobbes, som skrev om allas krig mot alla. Enligt Hobbes hade detta olyckliga tillstånd uppstått i England eftersom en otrevlig typ som hette Oliver Cromwell tagit sig för med att halshugga kungen, Charles I. Detta resulterade i sin förlängning i något som Hobbes kallade för "allas krig mot alla"... Resultatet blev föga förvånande att då Cromwell dog ett årtionde senare tog det inte mer än knappt två år innan Charles II var installerad på Englands tron. Suveränen, den absolute härskaren, eller om ni så vill kungen, var således garanten för att folk inte skulle sätta igång och slakta varandra. Och fred rådde i landet...

På något konstigt sätt verkar det som om just det har hänt i Irak. Något hängde härskaren och sedan bröt helvetet löst... Nu tog man ju sig till och dödade hans söner innan man mördade honom, så någon arvtagare likt Charles II finns ju inte att tillgå. Folket verkar bekämpa varandra i en oroande grad. Inte verkar de intresserade av markandsekonomi och demokrati heller. Det lär ha något med islam att göra. Någon sa att det man väljer i ett muslimskt land är inte en ladstiftande församling utan en rådgivande församling. Någon som hette Muhammad och var profet bestämde det i något slags guldålder för ungefär 1400 år sedan.

Vad har då vår tomte med allt detta att göra? Jo, han blev helt enkelt nyfiken då alla verkade tycka att han på något sätt bidragit till den uppkomna situationen i Irak. Hans förebild lär ha företrädit en lobby-organisation som verkat för att invadera Irak. Så han åkte dit. Ingen vidare semesterort kunde han konstatera...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback