Hur man fixar tekniska fel

image36

Trädgårdstomten funderade på det här med apparater. Han funderade över det förhållande att de bland fungerar och ibland inte. Vad kan detta bero på? Nu har ju alla större företag och institutioner något slags teknisk support och underhållsservice. Då man stöter på problem med datorer, skrivare och kopiatorer mm., händer det att man inte förmår lösa problemen själv. Man tvingas att söka reda på servicepersonalen. 

Nu vidtar en i och för sig intressant, men inte desto mindre, otrevlig process. Man talar så noggrant som möjligt om för reparatören vad problemet är. Vad händer då? Jo, apparaten, från någon av den här planetens oändligt många religioners helveten, sätter igång och fungerar helt oklanderligt. Reparatören tittar förebrående på mig. Varför har du stört mig tycks hans blick fråga? Till synes förnärmad, men egentligen triumferande vandrar eller marscherar han iväg. 

Jaha, tänker jag naivt, då är det väl bara att sätta igång igen. Men apparaten vägrar! Den visar upp exakt samma fel som förut!  Då jag noga tittat på vad reparatören gjort, upprepar jag hans manöver och rörelseschema. Inget positivt resultat kommer ur detta, utan problemet kvarstår. Hur kan det vara så här? Jag kände en gång en man från Mali. Han sa att orsaken till att tekniska saker strulade och konstrade inte alls berodde på att det var tekniska fel på dem, utan att de var besatta av en ond ande som fattat agg till en speciell person, nämligen just den specielle användaren. Därför kommer alla den planetens reparatörer att inte hitta något fel, utan de påstår helt fräckt att apparaten fungerar jättebra. Och alla kollegor kommer att titta oförstående på dig då du berättar om dina problem. 

Nej, det korrekta handlingssättet är istället att man måste anlita en västafrikansk schaman som dansar bort den onda anden. Då kommer datorn, skrivaren eller kopiatorn, eller vad det nu kan vara, att åter fungera i enlighet med vad tillverkaren utlovar i bruksanvisningen.  Nu är det emellertid så att Migrationsverket i all sin upplysthet och lyhördhet inför politikernas krav sett till att införa ett implicit importstopp på just västafrikanska schamaner. Enligt min sagesman var de de allra bästa, med de allra effektivaste danserna, skallrorna, kroppsfärgen (företrädesvis vit och grå) och besvärjelserna från Mali eller Burkina Faso (vilket också följdriktigt betyder ?De vackra männens land?), länder som Migrationsverket är mycket misstänksamma mot.  Så tyvärr sätter Migrationsverket njugghet stopp för ens möjligheter att anlita den yppersta av expertis i denna fråga.

Men det finns kryphål; Det är fortfarande rent tekniskt möjligt att fara på semester till Mali eller Burkina Faso, ge sig ut i obygden och leta reda på en schaman, övertala honom eller henne att följa med till Sverige och bli ens maka eller make eller vad man nu vill kalla sin tillkommande. Migrationsverket är dock mycket misstänksamt mot sådant och utsätter regelmässigt män och kvinnor som fått för sig att hitta någon utomlands att älska och leva sitt liv med för otroligt integritetskränkande undersökningar och utfrågningar. Dessa tar dessutom ganska lång tid och gärna tillämpar man byråkratiska regler för att förpassa den utländske parten utanför landets gränser, varifrån denne eller denna måste försöka ta sig tillbaka. 

Lyckas man att ta sig förbi alla dessa hinder, så står man där en dag med sin personlige västafrikanske schaman och beskådar den hemsökta apparaten. Nu vidtar en noga uträknad och stilistiskt superb ceremoni. Schamanen hotar först anden i apparaten för att få dess uppmärksamhet, sedan sätter schamanen igång med att dansa och slå med sina skallror. Den gråvita färgen är till för förvilla den onda anden att tro att schamanen redan är död och är en annan, mer ondskefull ande. Den onda anden skräms alltså på så sätt ut ur apparaten och ner i någon form av kärl, varifrån schamanen ombesörjer dess borttransport. 

På mindre än tre år har ni alltså genom att använda denna metod lyckats få er dator, skrivare eller kopiator fri från problem. Vi kan alltså dra slutsatsen att det tycks som det är billigare, mindre krångligt och mindre tidskrävande att köpa en ny apparat. Vilket då gör att man riskerar att också denna apparat hemsöks. Vi får ju aldrig glömma att den onda anden drivs av ett personligt agg till just dig. Om du säljer apparaten kommer därför nästa ägare att vara helt förskonad från problem. Naturligtvis under förutsättning att han eller hon inte retat upp någon annan ond ande. 

En konspiratoriskt lagd trädgårdstomte har föreslagit att det skulle vara apparattillverkarna som ligger bakom allt detta, för att få sälja fler apparater. Men så kan det ju bara vara om vi antar att de onda andarna jobbar för dem? och så jävliga kan de väl inte vara?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback