Trädgårdstomten kollar in skattebrott

image44

Dagens bild föreställer trädgårdstomten begrundande en känd skattebrottslings öde...


Trädgårdstomten funderade en stund, sedan frågade han Lagge Rättrådig:

- En sådan här konsekvensutilitarist, hur fungerar en sådan?

- Jag ska ge dig ett exempel, svarade Lagge. Grundprincipen är att största möjliga lycka åt så många som möjligt, så får vi ett bra samhälle. Vi kan alltså addera våra olika grader av lycka och få fram en aggregerad lycka för hela samhället. Om denna är så hög som möjligt har vi maximerat lyckonivån i samhället. Antag nu att i en isolerad by har vi ett samhälleligt problem: tvål är en bristvara och den finns alltid i otillräcklig mängd. Följaktligen går invånarna omkring skitigare än de skulle vilja vara. I denna by bor personen X. Ingen i byn tycker om X. Byborna sluter sig samman och slår ihjäl X och gör tvål av honom/henne. Alla i byn är nu mycket lyckligare än de var förut. Enligt ett konsekvensutilitaristiskt resonemang var mordet på X en riktig och korrekt handling.

- Ja, fast X blev väl inte direkt glad...

- Nej, exakt... om vi antar att alla i byn har vissa rättigheter; som att inte bli utsatta för godtyckligt övervåld och rätten att behålla livhanken, då kan ju inte de övriga bybornas handling försvaras. Det kallas för rättighetsutilitarism. Man måste då ta hänsyn till att alla individer har rättigheter som inte får åsidosättas. Det innebär att handlingar ska bedömas kvalitativt, det vill säga om det är rätt att göra dem eller inte. Antingen är något lagligt eller annars är det inte lagligt, något mellanting gives inte.

- Så det är inget försvar att man bryter mot lagen för att andra gör det?

- Nej, lagen bygger på att de allra flesta lyder den utan att bestraffas. Det är bara en liten procent som bryter mot den och bestraffas.

- Men om man bryter mot lagen och säger att man gör civilt motstånd? Lite som vi gör i vår "Reclaim the Garden" kampanj?

- Nej en sådan handling kan vara moraliskt riktig, men laglig blir den aldrig.

- Så att strunta i att betala skatt för att man tycker det är fel att betala skatt är inte rätt och riktigt?

- Nej aldrig! Då man är en del av ett demokratiskt samhälle har man i princip sagt ja till ett samhällskontrakt och tycker man att något är fel så får man försöka få den lagstiftande församlingen att ändra på lagen.

- Hur blir det då om de som lagstiftar inte lyder sina egna lagar?

- Då har man problem och styret kan betecknas som korrupt.

- Så vi har en korrumperad regering?

- Det verkar så, ja...

- På vilket sätt då?

- Jo, de frångår den mycket viktiga principen om likhet inför lagen.

- Vad innebär den då?

- Att alla ska behandlas lika inför lagen. Ingen ska ha några privilegier som undantar dem från skyldighet att följa lagen.

- Då har vi ju förståss kungen...

- Ja, man skulle kunna tro att det beror på att det är därför att det är en föråldrad institution där man utser ett ämbete genom avel, men så är det inte. Statschefen är nämligen i någon mening staten och staten kan inte döma sig själv. Har man en president så måste denne i allmänhet avsättas innan han eller hon kan åtalas... men i övrigt ska ingen undantas från den principen.

- Jaha... då tror jag att jag förstår... men vad har detta för betydelse för oss i trädgården?

- Ja exempelvis så kan man inte gå in och riva trädgården och bygga ett köpcenter hur som helst. Man måste gå igenom en procedur där de som har invändningar mot planerna kan protestera och hävda sin rätt.

- Men då måste man vara medborgare och det är ju inte vi...

- Så vi kan aldrig lagligen äga de trädgårdar som vi lever i?

- Nej, då måste vi först bli medborgare och få del av de medborgerliga rättigheterna...

Trädgårdstomten tystnade och han funderade... det var mycket att smälta på en gång... och tankfull lämnade han Lagge Rättrådig åt dennes egna funderingar...


Där trädgårdstomten vandrade bort tänkte han på Al Capone (1899-1947) som det amerikanska åklagarämbetet aldrig lyckades få dit för någonting, utom skattebrott. Capone fick 11 års fängelse. Trädgårdstomten tyckte det var konstigt att någon fick 11 års fängelse, medan andra begår samma brott men inte ens åtalas... Det hade aldrig hänt om Stortomten fortfarande funnits. Han tålde inga skumraskaffärer.


Kommentarer
Postat av: Anna-Karin

Al Capone, jag tycker han ser ut som Joan Ursut...

Postat av: Berndt Brikell

Kan vara hans reikarnation...

2007-11-11 @ 16:25:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback